Časti gitary

25.10.2013 20:01

Gitara má tieto hlavné časti: telo, krk a hlavicu. Na hlavici je umiestená ladiaca mechanika s ladiacimi kolíkmi pomocou, ktorých sa ladia jednotlivé struny. Ladiaca mechanika sa skladá z ľavého a pravého panela. Na každom sú pripevnené tri mechanické prevody, zložené zo skrutky, ozubeného kolieska a valčeka.

Krk je vyrobený z jedného kusa tvrdého dreva, najčastejšie mahagonového. Je vystavený pomerne veľkému ťahu strún. Kvalitnejšie nástroje majú preventívne opatrenie v podobe výstuhy, ktorá je z veľmi tvrdého dreva z ebenu, aby pri ťahu strún sa krk neprehol. Krk je ukončený pätou krku, ktorá je z jedného kusa,  alebo je zlepená z niekoľkých kusov. Tvar, hrúbka a šírka krku majú vplyv na techniku hry. Príliš veľká alebo malá hmotnosť krku majú za následok bolesť palcového kĺbu ľavej ruky.

Hmatník je zhotovený z jedného kusa veľmi tvrdého dreva o hrúbke 6 – 7 mm a je prilepený na krku nástroja. Do hmatníku sú zapustené kovové pražce, ktorých je celkom 19. Hmatník často býva označený orientačnými znamienkami pre lepšiu orientáciu hráča v polohách. Orientačné body sú v miestach najsilnejších prirodzených flažoletoch, t.j. v 12., 7., a 5. poli.

Malý pražec, zvaný orech, je vyrobený z tvrdého materiálu, najčastejšie zo slonovej kosti alebo exotických driev. V súčasnej dobe sa slonová kosť nahrádza umelou hmotou. Táto umelá hmota sa nazýva polymetal-metalacrylen alebo podobný druh paraglas. Funkcia malého pražca je veľmi dôležitá, pretože vymedzuje výšku dohmatu a rozpätie strún medzi sebou.

Do hmatníku sú zapustené kovové pražce, ktoré rozdeľujú hmatník na poltóny temperovaného ladenia. Optimálne ladenie gitary je závislé na presnom rozmiestení kovových pražcov.

Najdôležitejšou časťou gitary je vrchná rezonančná doska. Má veľký vplyv na kvalitu zvuku nástroja. Je vyrobená z kvalitného smrekového dreva s hustými a rovnými letokruhmi (niektorí nástrojári vyrábajú vrchnú rezonančnú dosku z dreva cédru). Doska je zlepená z dvoch sesterských polovíc, ktoré sú presne zhodné tvarom a kresbou letokruhov. Hrúbka dosky je závislá na akosti materiálu a meria od 1,7 mm do 2,8 mm. Čím je tvrdšie drevo, tým môže byť doska tenšia. Na spodnej strane dosky je nalepené rebrovanie, ktoré prebieha vejárovite od stredu zvukového otvoru do priestoru najširšej časti dosky. Obvykle sa nachádzajú najmenej tri a najviac deväť rebier. Pre väčšiu pevnosť má vrchná rezonančná doska ešte dve alebo tri priečne rebrá. V strede dosky je zvukový otvor. Veľkosť, tvar a umiestenie zvukového otvoru má veľký vplyv na výsledný zvuk nástroja.

Spodná rezonančná doska sa vyrába z javorového dreva, alebo z exotických drevín (brazílske alebo indické palisandre alebo mahagóny). Je zlepená z dvoch sesterských polovíc, ktorých letokruhy majú zrkadlovú podobu. Pre väčšiu pevnosť má spodná doska tri priečne rebrá.

Vrchná a spodná doska sú spojené bočnými stenami, ktoré nazývame luby. Sú vyrobené z toho istého materiálu ako spodná doska a tiež sa skladajú z dvoch polovíc. Na vrchnej a spodnej strane lubov je po ich obvode nalepené olubenie, pomocou ktorého sa luby spoja s vrchnou a spodnou doskou a utvoria tak ozvučnú skrinku.

Okolo zvukového otvoru a po celom obvode vrchnej a spodnej dosky je nalepená výstuha v podobe ozdobnej intarzie, ktorá má predovšetkým spevňujúcu funkciu.

Na vrchnej ozvučnej doske je prilepený struník, zvaný kobylka, ktorý je vyrobený z tvrdých drevín (eben, palisander, mahagon). Na povrchu prednej časti kobylky je vyrezaná drážka, do ktorej sa vkladá vymeniteľný pražec kobylky. Na zadnej strane je vyvrtaných šesť otvorov pre navlečenie strún. Pražec kobylky je zhotovený z kosti, v súčasnosti sa tiež nahrádza umelým materiálom. Tvar pražca má kladný vplyv na výsledný zvuk nástroja.